Over ons

de ambachtelijke slager

In het jaar 1891 is Kees Wisse, de grondlegger van ons familiebedrijf, gestart met huisslachtingen op boerderijen en bij mensen thuis. Dit werk werd voornamelijk in de herfst-, en winterperiode gedaan. In het voorjaar en zomer oefende hij ook het ambacht van rietdekker uit. De huisjes in de valkenburgstraat, de Seislaagte genaamd was de plek waar men ook runderen e.d. slachtte. Als je nu in de schuur zou kunnen kijken zie je nog de haken aan het plafond en aan de muur. Een stukje geschiedenis wat niet meer in familiebezit is.

Vanaf 1926 veranderde dit. Kees Wisse  startte samen met zijn zonen Janis  en Jan een winkel aan de Torenstraat in Meliskerke. Deze werd in 1961 voortgezet door Rinus Wisse samen met oom Jan. Toen werden de producten bezorgd op de bakfiets in de dorpen en steden van Walcheren. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog kwamen grote delen van Walcheren onder water te staan door de bombardementen op de dijken. Doordat de dijken waren doorgebroken waren delen van Walcheren niet tot nauwelijks bereikbaar. Om de mensen, in onder andere Zoutelande, toch te voorzien van vlees werd besloten om bestellingen met de boot rond te brengen. Hierdoor konden mensen toch worden voorzien van het vlees van Slagerij Wisse. Toen Walcheren weer droog was, werd per fiets bezorgd. Later, vanaf ongeveer 1950 werd dit met de auto gedaan. Vanaf 1961 is Rinus in het bedrijf gekomen Rinus heeft de oude gebouwen, die ook aangetast waren door het zoute zeewater in 1974 laten slopen. In 1975 is een nieuwe winkel met woning gebouwd. Er was toen tijdelijk een winkel gemaakt in een grote houten keet zodat de verkopen toch door konden gaan. Sinds 2008 heeft de 4e generatie (Janis Wisse) de slagerij overgenomen. En de volgende generatie, Adrian en Julian, zonen van Janis, is nu ook al aanwezig om het vak uit te oefenen.

Na verschillende verbouwingen is de winkel geworden zoals hij nu is.

Slagerij Wisse staat altijd al bekend om de goede kwaliteit van de worstmakerij en zijn Zeeuwse specialiteiten. Ook nu zijn dit nog steeds pijlers van het bedrijf. De oude machines en rookkast hebben plaats gemaakt voor de moderne worstmakerij. Daarin worden met zorg de producten vervaardigd en ook de producten uit grootvaders tijd worden daar nog steeds gemaakt. 

Winkelwagen